Opleidingen

Van Mondriaan mag je niet van MBO-1 naar MBO-3 of 4 en bij Zadkine/Albeda kan je zelfs in 1 jaar doorstromen van MBO-1 naar MBO-4

Het wordt tijd om Mondriaan te dwingen een andere koers te varen.

Mondriaan blokkeert talentvolle leerlingen door zich achter de wet te verschuilen aan de wet te houden
Maar bar weinig MBO's in de randstad hebben een toelatingsbeleid waarbij het mogelijk is om van MBO-1 door te stromen naar niveau 3 of zelfs 4.
Albeda Zadkine, De helden van techniek, bieden je wel die mogelijkheid.

3 5 jaar overslaan bij Zadkine-AlbedaMet sept van MBO-1 naar 2e klas MBO-3 en direct daaropvolgend in januari van hetzelfde schooljaar naar MBO-4

Brent (16) behaalde in 2016 zijn MBO-1 diploma bij de Pleysiersschool en omdat hij veel verder was met ICT dan menige MBO-3 of 4 leerling werd er gevraagd om een beoordelingsonderzoek om eventueel hoger in te kunnen stromen. Mondriaan weigerde dat echter categorisch en gijzelt jongeren voor het budget door ze die hele lijdensweg van MBO-2, 3 en 4 te laten doorlopen.

En was die opleiding dan kwalitatief nog wat waard, maar de inspectie geeft zelf aan dat het de slechtste ICT opleiding van Nederland is. En dat is al vanaf 2014. 
En verbetering? Vergeet het maar. 
Dat we het mee moeten maken dat we een inmiddels ontslagen Mondriaan ICT docent in de winkel krijgen die dan vraagt een laptop in orde te maken.
How low can you go?
Wel een MBO-4 diploma verstrekken, wat de status van toiletpapier heeft, en dan toch in mogen stromen in het HBO waar je dan na 2 maanden een negatief bindend studieadvies krijgt.
Dat weigerachtige Mondriaan dat bestuurt wordt door, hoe kan het ook anders een PvdAer, laten we dan ook links liggen.
Daar moet je voor je verdriet niet eens heen willen.

Brent meldde zich dan ook bij Zadkine/Albeda met zijn MBO-1 diploma na zijn stage bij ons, en na een toelatingsonderzoek mocht hij in september 2016 naar de 2e klas MBO-3 en met ingang van 9 jan. 2017 zit hij zelfs in MBO-4. Als het even meezit dan doet hij dat schooljaar zelfs zijn MBO-4 examen.
Bij Mondriaan had hem dat 6 jaar gekost. Waaronder 4 jaar schoolgeld, boeken etc.

Mbo-instellingen verantwoordelijk voor toelatingsbeleid
In de Wet educatie en beroepsonderwijs staat dat mbo-instellingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun toelatingsbeleid. Een mbo-instelling mag je in bijzondere gevallen toelaten tot een beroepsopleiding, ook als je niet voldoet aan de voorwaarden. Dit kan alleen als de mbo-instelling verwacht dat je de opleiding met goed resultaat zal kunnen doorlopen.
Met VMBO naar HBO bleek vroegh ook nog te kunnen.


Instromen in MBO-4 kan dan wel aantrekkelijk lijken maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je er 3 tot 4 jaar over zal gaan doen.
Je ambities een tandje lager zetten geeft je meer kans.
Je zou er naar kunnen streven dat ze je in de 2e klas van MBO-3 in laten stromen. Dan heb je na 2 jaar je diploma, en kan je door naar MBO-4.
Als je met MBO-1 in 4 jaar een MBO-4 diploma kan halen heb je niks te klagen. 
Heb je MBO-1 en je bent van mening dat je wel een paar stappen over kan slaan, dan helpt het enorm als je school een aanbeveling (advies) wil afgeven, waaruit blijkt dat je 2e klas MBO-3 of hoger aan zou kunnen.


Dat zou ook bij Mondriaan mogelijk moeten zijn. 
Maar: "h
et toelaatbaarheidsonderzoek van Mondriaan is bedoeld voor studenten die geen diploma hebben. Heb je een diploma gehaald bij entree (MBO-1), dan is een volgende stap een aanmelding voor een MBO opleiding op niveau 2."
Daar schiet je dus niks mee op en dwingt je een andere route te volgen.
Andere MBO's zitten dan wel buiten Den Haag, maar omdat je vanaf 1 januari 2017, ook onder 18 jaar een OV kaart krijgt
zou dat geen probleem hoeven te zijn.
 
Met onze lesstof kan je in ieder geval aangeven, dat je al behoorlijk wat praktijkervaring hebt.  Je krijgt van ons dan ook competentielijsten om dat aan te kunnen tonen. 
Wat ICT niveau betreft zit je dan eigenlijk op MBO-5 niveau
Daarnaast moeten Nederlands, Engels en rekenen ook op orde zijn.
Maar daar hebben ze dan die toelatingsprocedure voor.

Je moet jezelf "in de markt" zetten om te voorkomen dat ze je in een te laag niveau willen laten instromen.
Het verdient dan ook aanbeveling om te zorgen dat je een website en verslagen maakt waaruit duidelijk blijkt wat je kan. Zie de voorbeelden van Cheska en Brent.
Je kan dat ook gebruiken om werk te zoeken en dan BBL te volgen. 
4 dagen werk en 1 dag school.

Zadkine en Albeda: van MBO-1 naar MBO-3 of 4Aanmelden voor 1 mei

Aanmelden en deelnemen aan een geschiktheidsonderzoek (Zadkine)Het zou natuurlijk fijn zijn als je die lange leerweg in zou kunnen korten.


Lees meer over:

Directe doorstroom van MBO-1 naar ICT-MBO-3 en 4

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BBL baan gezocht